Почніть молитися всією сім’єю під час Адвенту

Ці практичні поради вам допоможуть
Адвент – ідеальний час для набуття нових молитовних звичок.

Якщо ви не знаєте, з чого почати, ось кілька порад для батьків. Єдиного правильного шляху не існує, їх безліч! Спільна молитва може принести вам більше миру, більше надії і більше віри в святкові дні.

«Сім’я» і «молитва» належать один одному. Адже, як вчив Другий Ватиканський собор, наші сім’ї – це «домашня церква». Що може бути краще для дітей, щоб дізнатися про красу молитви і її плоди, ніж у їх родинному колі життя і любові? Проте, сімейна молитва може сходити нанівець у зайнятих батьків, чий час зайнято роботою і домашніми клопотами.

Якщо у вашій родині ще не склалася традиція молитися разом, Адвент – ідеальний час для початку. Він пропонує безліч традицій, таких як вінок Адвента, календар Адвента і ясла, які можна використовувати як центри для молитви. У суєті цього сезону покупок сімейна молитва під час Адвенту зберігає усвідомлення причини Різдва – найперше для нас і наших дітей. І як тільки звичка до сімейної молитві встановлена, її легше продовжити в інші літургійні пори року.

Якщо ви намагалися молитися всією сім’єю, але це не допомогло, ви можете спробувати ще раз. Існує безліч перешкод – брак часу, нудьга і опір з боку дітей і підлітків, і багато інших. Але завдяки наполегливості і  ворчості родини можуть знайти спосіб кілька разів в тиждень збиратися разом в ім’я Ісуса.

Навіщо молитися разом? «Батьки – це перші проповідники Євангелія для своїх дітей», – писав папа Іоанн Павло II в 1981 році в апостольському повчанні «Сімейна спільнота» (Familiaris Consortio). Святіший отець писав, що, молячись зі своїми дітьми, читаючи їм Святе Письмо і знайомлячи їх з таїнствами і Церквою, батьки «стають батьками, породжують не тільки плотське життя, а й ту, яка через оновлення Духом Святим виливається з Хреста Христового і Його Воскресіння »(39).

Коли ми молимося з нашими дітьми, ми знайомимо їх з мовою віри, щоб для них стало природним спілкуватися з Богом. Завдяки нашим прикладу і керівництву наші діти вчаться тому, як хвалити Бога, як дякувати Йому, як просити вибачення, як клопотати за інших і як просити про свої власні потреби.

Регулярна сімейна молитва також показує нашим дітям, що бути християнином означає, що Бог царює в нашій родині – не тільки по неділях, але і кожен день в році. Бути християнином означає жити в тісному спілкуванні з Господом і один з одним. У Familiaris Consortio папа Іоанн Павло II писав, що сім’я «повинна щораз більше ставати тим, чим є, тобто спільнотою життя і любові» (17). Сімейна молитва – це один із способів виконання цієї місії. Щоб жити як спільнота життя і любові, потрібно співчуття і милосердя. Спільна молитва може принести мир і гармонію, коли ми і наші діти вчимося прощати і просити прощення, а кожна сім’я потребує Божої благодаті, щоб прощати один одного.

Однак батьків-християн не потрібно переконувати в користі сімейної молитви. Найскладніше – реалізувати це! Ось кілька порад, щоб молитися всією сім’єю.

У пошуках часу. Відомий вірш із Книги Проповідника говорить: «Усьому час-пора, і на все слушна хвилина під небом» (3,1). У денному ритмі ранок, вечір і час прийому їжі є природними моментами для паузи і спільної молитви.

Природною є можливість для сімейного молитви перед вечерею. На додаток до спільної молитви перед їжею про благословення їжі можна ще помолитися про друзів і членів сім’ї, які хворіють або страждають, і подякувати Богові за благословення, отримані протягом дня. «Це не займе багато часу, – каже одна мати, яка спробувала це, – але іноді наші короткі молитви викликають бесіди, які тривають протягом всієї трапези».

Багато сімей моляться разом зі своїми дітьми перед сном, окремо або разом. Вони можуть почати з запалювання свічки або співу гімну, а потім перейти до спонтанних молитов подяки і заступництва один за одного, за сім’ю і друзів. На закінчення можна сказати: «Отче наш», «Радуйся, Маріє», «Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу» В одній сім’ї мама і тато малюють знак хреста з освяченою водою на лобі кожної дитини, а потім відправляють їх спати з поцілунками та обіймами.

Коли дозволяють графік роботи і навчання, сім’ї також можуть молитися вранці. Одна сім’я з дорослими дітьми практикує ранкові молитви з Літургії годин, і, завдяки антифону івідповідям, спонукає всіх – навіть підлітків – брати участь. Можна також практикувати вечірні молитви з Літургії годин.

Вибір формату. Як тільки ви знайдете відповідний час для молитви, вам потрібно буде поекспериментувати з форматом. Якщо ви молитесь спонтанно, використовуєте Святе Пісьмо, традиційні молитви або поєднуєте все це, моліться так, як буде зрозуміло вашим дітям.

З маленькими дітьми проблема полягає в тому, щоб підтримувати їх інтерес і відносно хорошу поведінку. Для дошкільнят це може означати співати пісню хвали і плескати в долоні або дякувати Богові за щось одне.

Однак те, що працює в одному віці, не обов’язково буде працювати в іншому, тому будьте гнучкими. Коли діти ростуть, вони можуть «перейти» від молитов перед сном до того, що більше нагадує вечірню молитву.

Якщо діти або підлітки все ще чинять опір, попросіть їх взяти участь в молитві, вибравши пісню або молитву. Однак, якщо вони самі обирають не брати участь, не змушуйте їх і не ставте їх на місце, де вони відчувають, що повинні «виступати».

Часто перший позитивний крок – це просто присутність дітей під час молитви, і це може вплинути на них більше, ніж ви думаєте. Одна жінка поділилася, що, коли вона була дівчинкою, її мати й тітки збиралися, щоб молитися Розарій. Всі вони приводили своїх дітей, які грали в кімнаті, в той час як їх матері молилися. Дітей ніколи не змушували приєднуватися, і тим не менше жінка з любов’ю згадує ті дні. Вона виросла з почуттям миру, безпеки і Божої присутності.

Фактичний час, який ви проводите в молитві, не повинен бути довгим. «П’ятнадцять хвилин достатньо для них», – каже один батько трьох підлітків, яким чотирнадцять, дванадцять і десять років.

Щоб хлопцям не було нудно, він говорить: «Ми змішуємо це». Після програвання пісні поклоніння з компакт-диска, вони можуть прочитати главу з Біблії і обговорити, що це означає і як вони можуть застосувати це до своєї сім’ї. Або вони можуть молитися одну або дві таємниці Розарія або прочитати фрагмент зі Святого Письма. Зазвичай вони закінчуються молитвами про друзів і членів сім’ї. Наймолодша дитина, якій два роки, в цей час дивиться відео в іншій кімнаті і молиться з батьками перед сном.

Молитва на ходу. Навіть якщо вам не вдалося викроїти певний час для сімейної молитви, не впадайте у відчай! Ви все ще можете знайти час, щоб молитися всією сім’єю. Моліться в машині під час поїздки або коли йдете кудись у справах. Моліться з вашою дитиною, коли вона хвора. Сходіть на св. Месу разом в один з будніх днів. Якщо ви не можете зібрати всю родину або якщо ваш чоловік (або жінка) не хоче брати участь, Бог благословить ваші молитви, навіть якщо присутні тільки одна або дві дитини. «Де двоє або троє зібрані в Моє ім’я, там Я серед них» (Мт 18,20).

Перш за все, не піддавайтеся будь-яким почуттям незадоволення. Ваше молитовне життя може бути не таким послідовним або яскравим, як вам би хотілося, але ви все одно можете вести свою сім’ю в молитві, і прийняття цього кроку віри для молитви з вашою родиною зміцнить її. Коли ви навчитеся відчувати себе більш комфортно, молячись спонтанно, то ваші діти це відчують. Навчіть їх деяким молитвам зі скарбниці Церкви. І пам’ятайте, що кожен ваш крок – нехай навіть маленький – наближатиме вашу сім’ю до Ісуса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.